Yamaneta.com Blog Dokładna lokalizacja udostępnia Twoje współrzędne aplikacjom
Aktualności

Dokładna lokalizacja udostępnia Twoje współrzędne aplikacjom

  • 2022-07-07
  • 669 398 Wyświetlenia

Instagram przeszedł tak wiele zmian, że trudno jest zapamiętać, co jest naprawdę prywatne na Twoim koncie, a co nie. Jednak jako produkt meta, instagram nie szanuje twoich danych, więc najbardziej przyjazną dla prywatności opcją byłoby całkowite usunięcie konta. Jeśli jednak nie chcesz posunąć się tak daleko, następnym najlepszym krokiem jest uczynienie swojego konta na Instagramie tak prywatnym, jak to tylko możliwe.

Wyczyść historię przeglądania na Instagramie

z reguły nie należy używać przeglądarek wbudowanych w inne aplikacje. Przeglądarki w aplikacji używane przez instagram i tiktok są straszne dla Twojej prywatności. Jeśli często klikasz różne linki w biografiach na Instagramie, powinieneś rozważyć wyczyszczenie historii przeglądania na Instagramie.

Aby rozpocząć, kliknij dowolny link w aplikacji Instagram, aby uruchomić przeglądarkę w aplikacji. Teraz kliknij trzy kropki w prawym górnym rogu i wybierz ustawienia przeglądarki. Dotknij przycisku usuwania obok danych przeglądania, a Instagram usunie historię przeglądania.

Usuń aplikacje z Instagrama

gdy już to zrobisz, rozważ usunięcie aplikacji Instagram i spróbuj skorzystać z usługi w przeglądarce mobilnej, takiej jak chrome lub safari. To znacznie bardziej przyjazne dla prywatności niż korzystanie z aplikacji (chociaż stracisz niektóre funkcje). Chroni to również przed innymi problemami dotyczącymi prywatności, takimi jak przyznanie aplikacji dostępu do całej biblioteki zdjęć, kontaktów i innych danych.

Powinieneś także powstrzymać Instagram od śledzenia Twojej aktywności w Internecie. Najłatwiej to zrobić na swoim iPhonie. Przejdź do ustawień> prywatność> śledzenie i wyłącz zezwalaj aplikacjom na żądanie śledzenia. Apple wymusza teraz, aby wszystkie aplikacje prosiły o śledzenie Ciebie, ale jeśli wyłączysz możliwość pytania, śledzenie jest domyślnie odrzucane.

Pomiń za 5

ograniczyć dostęp do swoich danych

możesz również ponownie ocenić, ile dostępu do danych naprawdę potrzebuje instagram. Aby po prostu być na bieżąco z przyjaciółmi, rodziną i ulubionymi kontami, aplikacja działa doskonale, jeśli nie dajesz jej dostępu do mikrofonu, aparatu, lokalizacji, zdjęć, kontaktów i reszty wszystkich danych biologicznych.

 

To, jak bardzo ograniczysz uprawnienia na Instagramie, zależy od Ciebie i sposobu korzystania z aplikacji. Aby rozpocząć, przejdź do ustawień> prywatność na smartfonie i sprawdź, jakich uprawnień naprawdę potrzebuje instagram. Jeśli nie jesteś twórcą treści, którego źródło utrzymania zależy od Instagrama, może się okazać, że faktycznie możesz cofnąć dostęp do wielu rzeczy.

 

Rozważ przynajmniej zatrzymanie Instagrama przed dostępem do Twoich kontaktów i zdjęć. Nie musisz udostępniać informacji kontaktowych na Instagramie, a na iPhonie zawsze możesz przejść do aplikacji Zdjęcia i użyć ikony udostępniania, aby publikować zdjęcia i filmy na Instagramie. Jeśli jest to zbyt niewygodne, rozważ udostępnienie instagramowi tylko wybranych zdjęć, zamiast zezwalać na wszystkie zdjęcia. W ten sposób możesz dokładnie wybrać, do których zdjęć i filmów instagram ma dostęp, które zwykle będą tylko tymi, które przesyłasz. Ta funkcja jest dostępna na iPhonie, a także na Androidzie 13.

 

Jeśli chcesz nadal udostępniać swoją lokalizację instagramowi, nadal możesz odwołać jego dostęp do swojej dokładnej lokalizacji, aby utrudnić Ci śledzenie. Na iPhonie przejdź do ustawień> prywatność> usługi lokalizacyjne> instagram i wyłącz dokładną lokalizację.

 

Wyczyść ostatnie wyszukiwania

dobrym pomysłem jest również wyczyszczenie listy ostatnio wyszukiwanych kont na Instagramie. To naprawdę nie ukryje tych informacji przed instagramem lub facebookiem, ale uchroni twoją historię wyszukiwania przed wścibskimi oczami wokół ciebie. Aby to zrobić, otwórz Instagram i kliknij ikonę lupy na dolnym pasku. Stuknij przycisk Zobacz wszystko pod paskiem wyszukiwania, a następnie stuknij wyczyść wszystko w prawym górnym rogu.

 

Sprawdź, kto może do Ciebie pisać

to dobry pomysł, aby powstrzymać nieznajomych przed tagowaniem lub wysyłaniem wiadomości na Instagramie. Dzięki temu konta nie będą spamować ani nękać Cię. Stuknij ikonę profilu w prawym dolnym rogu, a następnie stuknij menu hamburgerów w prawym górnym rogu i wybierz ustawienia. Przejdź do prywatności > wiadomości. Wybierz inne na Instagramie i ustaw to, aby nie otrzymywać próśb o powstrzymanie nieznajomych przed pingowaniem. Na poprzedniej stronie możesz także wybrać osoby na Facebooku i swoich obserwujących na Instagramie i wybrać, czy chcesz otrzymywać od nich prośby o wiadomości.

Pamiętaj, że te ustawienia nie mają wpływu na Twoich znajomych. Dopóki ty i druga osoba będziecie się łączyć, będziecie mogli bez problemu komunikować się ze sobą.

Ukryj swój status aktywności

możesz łatwo ukryć swój status online na Instagramie. Aby to zrobić, przejdź do ustawień instagrama, a następnie prywatność> stan aktywności. Wyłącz pokazuj stan aktywności, aby zapewnić lepszą prywatność.

 

Powstrzymaj ludzi przed używaniem Twoich zdjęć w remiksach

jeśli masz konto publiczne na Instagramie, wszystkie Twoje treści mogą być używane przez każdego do swoich remiksów. Ta funkcja umożliwia innym używanie Twoich zdjęć, filmów i rolek we własnych filmach. Aby to wyłączyć, przejdź do ustawień na Instagramie, a następnie do prywatności> bębny i remiks. Wyłącz wszystkie opcje na tej stronie, aby uniemożliwić innym korzystanie z Twoich treści. Nie

  • Aktualności