Yamaneta.com Blog Dokładna lokalizacja udostępnia Twoje współrzędne aplikacjom
Aktualności

Dokładna lokalizacja udostępnia Twoje współrzędne aplikacjom

  • 2022-06-01
  • 675 552 Wyświetlenia

Nie jest tajemnicą, że nasze aplikacje korzystają z naszych lokalizacji: w rzeczywistości wiele z nich musi to zrobić, aby działać poprawnie. Nie zajechałbyś zbyt daleko w podróż, gdyby mapy Google nie mogły zobaczyć Twojej lokalizacji. Ale producenci smartfonów nie wyjaśniają, jak działa udostępnianie lokalizacji, zwłaszcza, że ​​możesz wybrać między udostępnianiem swojej ogólnej lokalizacji, a swoją dokładną lokalizacją. O ile rutynowo nie zmieniasz ustawień prywatności, prawdopodobnie przekazujesz swoją dokładną lokalizację dowolnej aplikacji, która tego chce.

Istnieją dwa rodzaje danych lokalizacji, które można udostępniać aplikacji: po pierwsze, lokalizacja ogólna. Ta opcja daje aplikacji promień bieżącej lokalizacji, ale nie podaje dokładnego adresu. Aplikacja może wiedzieć, w jakiej dzielnicy miasta się znajdujesz, co może pomóc w uzyskaniu istotnych informacji o Twojej okolicy, ale nie będzie wiedzieć, że jesteś w domu znajomych przy głównej ulicy 123.

Z drugiej strony, dokładna lokalizacja jest dokładnie tym, co brzmi, jak ustawienie, które pozwala aplikacji zobaczyć Twoją konkretną lokalizację, dzięki czemu dokładnie wie, gdzie jesteś. To niekoniecznie jest zła rzecz, w zależności od aplikacji. Oczywiście przychodzą mi na myśl aplikacje nawigacyjne, ponieważ wolisz mapy, aby wiedzieć, że jesteś na autostradzie, a nie nad jeziorem biegnącym wzdłuż niej.

Tagowanie przy użyciu bieżącej lokalizacji to kolejny częsty przypadek użycia. Aby aplikacja automatycznie tagowała restaurację, bar, park lub inną konkretną lokalizację, w której się spotykasz, potrzebuje dokładnej lokalizacji, a nie ogólnej lokalizacji.

Jednak bardzo niewiele aplikacji musi znać Twoją dokładną lokalizację. aplikacje GPS, tak; aplikacje społecznościowe, prawdopodobnie nie. Wpisanie lokalizacji, którą chcesz oznaczyć, zajmuje bardzo mało czasu, w porównaniu z robieniem tego za Ciebie na Instagramie lub Snapchacie. W przypadku większości aplikacji, posiadanie niejasnej wiedzy na temat tego, gdzie jesteś odpowiedni, i jest jednym elementem mniej danych osobowych, które musisz udostępnić tym firmom.

Czy dokładna lokalizacja jest niebezpieczną cechą?

Czasami w wiadomościach pojawia się dokładna lokalizacja, ponieważ coś, co źli aktorzy mogą wykorzystać, aby cię namierzyć. Twierdzenie polega na tym, że ponieważ dokładna lokalizacja udostępnia Twoje dokładne miejsce pobytu, ktoś może użyć jednego z Twoich postów w mediach społecznościowych, aby Cię wyśledzić.

Dokładna lokalizacja i ogólne śledzenie lokalizacji mają swoje wady, ale prawdopodobnie nie pozwolą na śledzenie Cię obcym w Internecie. Chociaż ta funkcja pozwala aplikacjom zobaczyć Twoją konkretną lokalizację, nie jest to informacja publiczna. Weźmy na przykład Instagram. Może mieć dokładną lokalizację, ale nie używa jej w Twoich postach, chyba że tego chcesz. Jeśli nie oznaczysz swojej dokładnej lokalizacji we wpisie, nie ma możliwości, aby inni wiedzieli, gdzie jesteś na pewno. Instagram również nie zapisuje geotagów na zdjęciach robionych w aplikacji, ale nawet jeśli prześlesz zdjęcie z geotagiem, obserwujący nie mają możliwości pobrania oryginalnego zdjęcia i zobaczenia tego tagu.

Należy jednak wziąć pod uwagę geotagowanie. Aparat telefonu prawdopodobnie domyślnie używa dokładnej lokalizacji, aby dodać dokładną lokalizację zdjęcia do metadanych plików. Wszystko to oznacza, że ​​lokalizacja pozostaje ze zdjęciem. Jeśli wyślesz to zdjęcie bezpośrednio do kogoś innego, ta osoba będzie mogła zobaczyć, gdzie byłeś, gdy to zdjęcie zostało zrobione. Jeśli jesteś zainteresowany usunięciem tych danych przed udostępnieniem zdjęć światu, możesz zapoznać się z naszym przewodnikiem tutaj.

Zagadnienie tutaj jest bardziej związane z prywatnością niż bezpieczeństwem. Utrzymując dokładną lokalizację, udostępniasz swoją dokładną lokalizację dowolnej firmie, która jest zainteresowana (i wszyscy są zainteresowani). Podczas gdy Apple i Google próbują powstrzymać programistów przed sprzedażą Twoich danych reklamodawcom i innym firmom, nadal się to dzieje. Dobrą wiadomością, jeśli można to tak nazwać, jest to, że wszystkie te dane są anonimowe i nie są bezpośrednio z Tobą powiązane. Chociaż wygląda na to, że Twoje aplikacje sprzedają dane o Twojej lokalizacji starszemu bratu, aby szpiegować Twoje ruchy, w praktyce firmy wykorzystują te dane, aby lepiej sprzedawać Ci rzeczy (w końcu żyjemy w nudnej dystopii).

Mimo to jest przerażające! Wyłączenie dokładnej lokalizacji nie uniemożliwia firmom otrzymywania i sprzedawania danych o Twojej lokalizacji, ale uniemożliwia im otrzymywanie i sprzedawanie Twojej dokładnej lokalizacji.

Problem z zarządzaniem precyzyjnymi ustawieniami lokalizacji na smartfonie polega na tym, że dokładna lokalizacja to podstępna funkcja, szczególnie na iPhonie. Gdy po raz pierwszy otworzysz aplikację, która chce uzyskać informacje o Twojej lokalizacji, zobaczysz wyskakujące okienko z prośbą o pozwolenie. To wyskakujące okienko, wraz z podglądem Twojej lokalizacji na minimapie, jest znane wszystkim użytkownikom systemu iOS i zazwyczaj pyta, czy chcesz udostępniać swoją lokalizację aplikacji przez cały czas, tylko podczas korzystania z aplikacji, czy nigdy .

To, co nie jest tutaj zbyt jasne, to precyzyjny przełącznik ukryty na minimapie, który jest domyślnie włączony. Jeśli chcesz wyłączyć tę funkcję od samego początku, musisz ją tutaj wyłączyć przed wybraniem głównego ustawienia lokalizacji w wyskakującym okienku.

Nie jest jednak za późno, aby rozwiązać problem, jeśli przyznałeś już te uprawnienia. Możesz zarządzać precyzyjnymi ustawieniami lokalizacji na dowolnym iPhonie z systemem iOS 14 lub nowszym lub urządzeniu z systemem Android 12 lub nowszym.

Na iPhonie, idź

  • Aktualności