Yamaneta.com Blogg Nøyaktig plassering gir koordinatene dine bort til apper
Nyheter

Nøyaktig plassering gir koordinatene dine bort til apper

  • 2022-06-01
  • 214 128 Visninger

Det er ingen hemmelighet at appene våre bruker plasseringene våre: faktisk er det mange som trenger det for å fungere ordentlig. Du ville ikke komme veldig langt på bilturen din hvis google maps ikke kunne se posisjonen din. Men smarttelefonprodusenter gjør det ikke klart hvordan posisjonsdeling fungerer, spesielt at du kan velge mellom å dele din generelle posisjon eller din nøyaktige posisjon. Med mindre du rutinemessig justerer personverninnstillingene dine, er det sannsynlig at du kringkaster den nøyaktige posisjonen din til en app som ønsker det.

Det er to typer posisjonsdatum du kan dele med en app: for det første generell posisjon. Dette alternativet gir appen en radius for din nåværende posisjon, men ikke en nøyaktig adresse. En app kan vite hvilket nabolag i en by du befinner deg i, noe som kan hjelpe deg med å gi deg relevant informasjon for området ditt, men den vet ikke at du er hjemme hos vennene dine på hovedgaten 123.

Nøyaktig plassering, derimot, er akkurat hva det høres ut som det er en innstilling som lar en app se din spesifikke plassering, slik at den vet nøyaktig hvor du er. Det er ikke nødvendigvis en dårlig ting, avhengig av appen. Navigasjonsapper kommer selvfølgelig til tankene, siden du foretrekker kart for å vite at du er på motorveien i stedet for innsjøen som løper langs den.

Merking med din nåværende posisjon er en annen vanlig brukssak. For at en app automatisk skal merke restauranten, baren, parken eller et annet spesifikt sted der du henger, trenger den nøyaktig plassering i stedet for generell plassering.

Det er imidlertid svært få apper som trenger å vite din nøyaktige plassering. GPS-apper, ja; sosiale medier-apper, sannsynligvis ikke. Det tar veldig kort tid å skrive inn stedet du vil merke i motsetning til at instagram eller snapchat gjør det for deg. For de fleste app-formål er det å ha en vag forståelse av hvor du er tilstrekkelig, og er én person mindre du trenger å dele med disse selskapene.

Er nøyaktig plassering en farlig funksjon?

Noen ganger kommer nøyaktig plassering opp i nyhetene som noe dårlige skuespillere kan bruke for å målrette deg. Påstanden er at fordi nøyaktig plassering deler din nøyaktige oppholdssted, kan noen bruke et av innleggene dine på sosiale medier for å spore deg opp.

Nøyaktig plassering og stedssporing generelt har sine feil, men de vil sannsynligvis ikke tillate en fremmed på internett å forfølge deg. Selv om funksjonen tillater apper å se din spesifikke plassering, er det ikke offentlig informasjon. Ta for eksempel instagram. Den kan ha din nøyaktige plassering, men den bruker den ikke i innleggene dine med mindre du ønsker det. Hvis du ikke merker den nøyaktige plasseringen din i innlegget, er det ingen måte for andre å vite hvor du er. Instagram lagrer heller ikke geotagger på bilder du tar i appen, men selv om du laster opp et geotagget bilde, er det ingen måte for følgere å laste ned det originale bildet og se den taggen.

Geotagging er imidlertid noe å vurdere. Telefonens kamera bruker sannsynligvis nøyaktig plassering som standard for å legge til den nøyaktige plasseringen av bildet til filens metadata. Alt som betyr er at plasseringen forblir med bildet. Hvis du sender det bildet direkte til noen andre, vil de kunne se hvor du var da bildet ble tatt. Hvis du er interessert i å fjerne disse dataene før du deler bildene dine med verden, kan du sjekke guiden vår her.

Problemet her er mer knyttet til personvern enn sikkerhet. Ved å holde presis plassering på, deler du den nøyaktige plasseringen din med ethvert selskap som er interessert (og de er alle interessert). Mens apple og google prøver å stoppe utviklere fra å selge dataene dine til annonsører og andre virksomheter, skjer det fortsatt. Den gode nyheten, hvis du kan kalle det det, er at alle disse dataene er anonyme og ikke direkte knyttet til deg. Selv om det høres ut som appene dine selger posisjonsdataene dine til storebror for å spionere på bevegelsene dine, bruker selskaper i praksis disse dataene for å bedre selge deg ting (vi lever tross alt i en kjedelig dystopi).

Likevel er det skummelt! Å slå av nøyaktig plassering hindrer ikke selskaper i å motta og selge posisjonsdataene dine, men det stopper dem fra å motta og selge den nøyaktige posisjonen din.

Problemet med å administrere nøyaktige plasseringsinnstillinger på smarttelefonen er at nøyaktig plassering er en fordekte funksjon, spesielt på iphone. Når du åpner en app som vil ha posisjonsinformasjonen din for første gang, ser du en popup som ber om tillatelse. Denne popup-vinduet, komplett med en forhåndsvisning av posisjonen din på et minikart, er kjent for alle på iOS, og spør vanligvis om du vil dele posisjonen din med appen hele tiden, bare når du bruker appen, eller aldri .

Det som imidlertid ikke er åpenlyst her, er den nøyaktige bryteren som er skjult i minikartet, som er satt til på som standard. Hvis du vil deaktivere den fra begynnelsen, må du slå den av her før du velger hovedposisjonsinnstillingen i popup-vinduet.

Det er ikke for sent å fikse problemet hvis du allerede har gitt disse tillatelsene. Du kan administrere nøyaktige plasseringsinnstillinger på hvilken som helst iPhone som kjører ios 14 og nyere, eller en Android-enhet som kjører Android 12 og nyere.

Gå på iphone

  • Nyheter